Hoe mogen we je helpen?

Goed rondkomen met een AOW en een aanvullend pensioen

Met een hypotheekvrije woning heb je een minder riant pensioen nodig. Met lage maandlasten kun je namelijk met relatief weinig inkomen goed rondkomen.

Er wordt altijd gehamerd op het belang van een volwaardig pensioen. Dat is inderdaad  belangrijk, maar huiseigenaren met een afbetaalde koopwoning kunnen met een lager pensioen toch ruim leven na hun pensionering. Maar vertrouw niet teveel op lage kosten, want de eigen woning brengt natuurlijk wel onderhoudskosten met zich mee.

Je hebt dus in ieder geval recht op een basisinkomen. ​

 

AOW-uitkering is een basisinkomen

Helaas bouwt niet iedereen een aanvullend pensioen op. Waar je in ieder geval recht op hebt, is een AOW-uitkering. Zodra je de pensioendatum hebt bereikt, ontvang je een percentage van het minimumloon. Partners hebben recht op ieder 50 procent van het minimumloon zodra ze allebei de pensioenleeftijd hebben bereikt. Je hebt dus in ieder geval recht op een basisinkomen. Voor de meeste mensen zal dit niet voldoende zijn, mede door de vaste lasten die na de pensionering gewoon doorlopen.

Wat heb je nodig na jouw pensionering?

Voor jezelf kun je inschatten wat je aan inkomen nodig hebt na het bereiken van jouw pensioendatum. Houd er rekening mee dat je ook nog leuke dingen wilt doen, zoals uit eten gaan en op vakantie gaan. De volgende stap is inzicht krijgen in waar je ongeveer recht op hebt. Op Mijnpensioenoverzicht.nl kun je inzage krijgen in de opgebouwde pensioenrechten. In een gesprek met jouw financieel adviseur kun je een plan maken voor het opbouwen van voldoende pensioen.

Ook een afbetaalde koopwoning geeft nog steeds kosten

Met een afbetaalde eigen woning heb je geen hypotheeklasten meer, maar andere kosten lopen wel door. Je kunt denken aan (gemeentelijke) belastingen, verzekeringen en vergeet vooral de onderhoudskosten niet. Vooral de buitenkant van het huis heeft door weersinvloeden aandacht nodig. Je moet het huis schilderen of laten schilderen, maar grootonderhoud kan ook noodzakelijk zijn. Je moet bijvoorbeeld nieuwe kozijnen plaatsen of het dak moet vervangen worden.

Wacht niet te lang met het opbouwen van een aanvullend pensioen

In vijf jaren vóór jouw pensioendatum gaat het opbouwen van een substantiële aanvulling op jouw pensioeninkomen niet meer lukken. Er zijn interessante mogelijkheden voor het opbouwen van een aanvulling, maar je kunt beter de opbouw uitsmeren over tientallen jaren.

Met een afbetaalde woning laat je de kinderen ook nog iets na

Door de eigen woning heb je nog een bijkomend voordeel. Na jouw overlijden komt de eigen woning in de nalatenschap. Volgens de wettelijke begunstiging erven de kinderen de bezittingen van de ouders als beide ouders niet meer leven. Door een hypotheekvrij huis krijgen de kinderen het huis en ze kunnen deze verkopen en de overwaarde onderling verdelen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 14-10-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.