Hoe mogen we je helpen?

Een keuken financieren – Wat is de beste keuze?

Een nieuwe keuken of badkamer verhoogt het wooncomfort, maar hoe financier je de verbouwing? Gebruik je spaargeld of sluit je er een lening voor af?

Over spaargeld is de rentevergoeding bijna nihil. De frustratie hierover stimuleert om geld te laten rollen. Je kunt een nieuwe auto kopen, maar investeren in de eigen woning is waarschijnlijk een slimmere keuze. Het verhoogt het wooncomfort en de waarde van het huis. Je kunt spaargeld ook achter de hand houden en een financiering regelen voor de keuken of voor een andere verbouwing. De plussen en minnen van de keuzes lichten wij toe.

Spaargeld gebruiken, het levert toch niets op.

De goedkoopste manier van financieren is natuurlijk met spaargeld. Maar houd er wel rekening mee dat je het spaargeld niet weer terug kunt halen. Je kunt verbouwen met spaargeld, maar alleen met geld dat je over hebt. Als je volgende maand geld nodig hebt voor een andere auto, moet het geld wel beschikbaar zijn. Hier weer een lening voor afsluiten kan natuurlijk niet uit. Voor een consumptief krediet betaal je namelijk een veel hogere rente in vergelijking met een tweede hypotheek. Houd dus altijd voldoende geld achter de hand. Ook als sparen bijna niets meer oplevert aan spaarrente.

Of kiezen voor een tweede hypotheek?

Een tweede hypotheek is aantrekkelijk door de lage hypotheekrentes van dit moment. Je kunt de hypotheekrente twintig jaar vastzetten tegen een hypotheekrente van nog geen anderhalf procent. Een tweede hypotheek heeft wel een groot nadeel. Je maakt namelijk hoge aanvullende kosten. De hypotheekadviseur brengt kosten in rekening en bijvoorbeeld de notaris ook. Door deze kosten kan het vaak niet uit om voor een verbouwing van een paar duizend euro een tweede hypotheek af te sluiten. Bespreek ook goed met de hypotheekadviseur wat de financiële consequenties zijn van een tweede hypotheek.

Of je koopt het perfecte huis!

Je kunt kiezen voor een verbouwing, maar je kunt er ook voor kiezen om jouw huis te verkopen. Vervolgens kun je een huis kopen dat volledig voldoet aan de wensen. Huiseigenaren die grotendeels tevreden zijn met de huidige woning kiezen waarschijnlijk voor een verbouwing. Als het huis ook op andere fronten niet meer voldoet, is het mogelijk tijd voor de volgende stap in de wooncarrière. Bedenk wel dat een ander huis kopen nog hogere kosten met zich meebrengt. Maar de voordelen kunnen de extra kosten doen vergeten.

Wat je ook doet, doe het weloverwogen. Een verbouwing en ook een verhuizing zijn financieel (en emotioneel) zwaar, maar kan het wooncomfort wel verhogen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 25-06-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.